Om met de reiki-energie te kunnen werken, dien je eerst een initiatie in deze energie te hebben ontvangen. Een initiatie is het afstemmen van het energiekanaal op een bron, in dit geval met de Kosmos. 

Om de toestroom van de nieuwe energie aan te kunnen, is het reiki-systeem verdeeld in 3 graden.

Elke graad verkrijg je door een inwijding, ook wel afstemming of initiatie genoemd. Deze inwijding is een rituele handeling waardoor je opengesteld wordt als kanaal voor de zelfgenezende kracht, de "Reiki". Dit kanaal wordt gezuiverd van blokkades, zodat de energie (Ki) beter kan doorstromen.

Bij iedere nieuwe graad wordt je energiekanaal verder opengezet, en is de stroom van de reiki-energie krachtiger en intenser. Als mens moet je dit een plaats in je leven kunnen geven en een manier vinden om het toe te passen in je dagelijks bestaan. Dit betekent dat voor de ene persoon een reiki-I cursus voldoende is, terwijl een ander al vrij snel door kan gaan naar het volgende niveau. Elke graad zorgt voor meerdere mogelijkheden op gebied van helen en spirituele groei.

Zodra je een reiki-cursus hebt gevolgd kun je jezelf en anderen gaan behandelen. Je 'hebt' dan reiki. Wel is het zo dat je steeds moet blijven werken aan jezelf.